
1800 – luvulla ja jopa 1900 – luvun alkupuolella raskaslaitteisto sai voimansa joko ihmisten tai eläinten avulla. Kannettavien höyrymoottoreiden keksiminen muutti kuitenkin laitteiden suunnittelua, jotta tätä uutta keksintöä voitaisiin hyödyntää. 1900 – luvulla polttomoottoreista tuli pääosainen voimanlähde kaikille raskaslaitteille ja nämä pystyivät hyödyntämään joko etanolia, tai petrolia. Nykyään suurin osa polttomoottoreista käy dieselillä ja Suomessa on enää hyvin vähän käytössä muita aineita käyttäviä laitteita. Mekaaninen vaihteisto korvattiin myös uudella hydraulisella laitteistolla ja tietenkin 1900 – luvun alku toi mukanaan sähköllä toimivia työkaluja, kuten trukin. Ensimmäinen kaupallinen telaketjua hyödyntävä laite tuli markkinoille vuonna 1901 ja telaketjut olivatkin hyvin suosittuja panssarivaunuissa toisen maailmansodan aikana. Myöhemmin ne yleistyivät myös puskutraktoreista. 1950 – luvulla alkoi satamanostureiden käyttö ja vähitellen erilaiset rakentamiseen liittyvät raskaslaitteet saavuttivat nykyajan kirjon.
Vaikka kovin suuria harppauksia alalla ei ole kymmeniin vuosiin ollut, tulevaisuuden suhteen mieli on avoinna. 2010 – luvulla käyttöön otetaan esimerkiksi 3D tulostimet, mitkä voivat mullistaa koko rakennusalan. Nämä toimivat ilman kuskia ja pystyvät tulostamaan esimerkiksi betonia annettujen ohjeiden mukaan – jopa useamman kerroksen verran. Niitä tullaan todennäköisesti hyödyntämään sekä teiden ylläpitämisessä, että talojen ja liikehuoneistojen rakentamisessa. Ne voivatkin olla mainio tapa saada kuluja kasaan, sillä raaka-aineiden käyttäminen on ainut maksu mikä vuokrauksen, tai ostamisen, lisäksi pitää huomioida. Työvoimaa ne eivät käytä ollenkaan, ainoastaan kuljetus työmaalle ja tietenkin kytkentä betonin lähteeseen on tarpeen.
3D tulostinten käyttäminen onkin suuri harppaus eteenpäin, mutta edessä voi olla myös muita, mielenkiintoisia kehitysaskeleita. Nanoteknologian ja kaiken muun teknologian yleistyessä, sekä muuttuessa edullisemmaksi, pystytään uusimpia keksintöjä hyödyntämään myös rakentamisen alalla. Tämä tulee todennäköisesti tarkoittamaan nopeampaa ja edullisempaa rakentamista, jopa hankalimmissa paikoissa. Varsinkin lamojen ja taloudellisen epävarmuuden aikana rakentamisen halventuminen voi olla monille kaupungeille ja ihmisille avain parempaan tulevaisuuteen. Voidaankin vain arvella, mitä rakentaminen on muutaman vuosikymmenen päästä.