Laitteistojen omistaminen tai vuokraaminen

Laitteistojen omistaminen tai vuokraaminen
Laitteistojen omistaminen tai vuokraaminen

Koska rakennusalalla voitot eivät useinkaan ole päätä huimaavia, on tärkeää pitää kulut mahdollisimman alhaisena, varsinkin koneiston käytön, korjaamisen ja ylläpidon suhteen. Usein laitteet joko vuokrataan, tai ostetaan ja alla on käyty lävitse, mitä kuluja kumpaankin ryhmään kuuluu.

Laitteen omistaminen

Raskaskoneen ostaminen on usein tarpeellista, varsinkin isoissa rakennusyrityksissä. Tämä vie kuitenkin suuren määrän alkupanosta ja sen lisäksi laite tulee viemään rahaa myöhemminkin. Tietenkin vakuutukset sekä verot on hoidettava ja lisäksi tulee huomioida laitteen säilytys, vuosihuollot ja korjaukset, mikäli siihen ilmaantuu odottamatonta vikaa. Jotta laitteen hankkiminen kannattaa, tulee laskea yhteen se, kuinka paljon laitetta käytetään, kuinka paljon sen ylläpitäminen ja ostaminen maksaa, sekä tietenkin se, kuinka paljon laitteen vuokraaminen maksaisi. Jos vuokraus tulee kalliimmaksi, kuin omaksi ostaminen, mikä pitää usein paikkansa suuremmassa käytössä oleville koneille, kannattaa hankkia se omaksi.

Laitteen vuokraaminen

Mikäli laite vuokrataan joltain muulta yritykseltä, ei usein tarvitse maksaa muuta kuin käytöstä aiheutuvat kulut, kuten polttoaineen hinta. Lisäksi tulee tietenkin korvata mahdolliset vahingot, jotka laitteeseen on tullut. Vuokraaminen on usein kannattava vaihtoehto, kun laitetta tarvitaan vain hetkeksi. Hinta on kuitenkin aina korkeampi kuin ylläpitokustannukset, koska vuokraava yritys haluaa tehdä myös voittoa lainaamalla sitä, joten jos vastaavaa laitetta tarvitaan usein, kannattaa säästää sen ostamiseen.

rider