Työkengät sopivat myös vapaa-aikaan

Työkengät sopivat myös vapaa-aikaan
Työkengät sopivat myös vapaa-aikaan

Turvakengät noudattavat aina asetettuja standardeja, sillä ne lukeutuvat henkilökohtaisiin suojaimiin. Niiden perusajatuksena on suojata nimenomaan varpaita. Monet mieltävät turvakengät kuuluviksi rakennustyömaille, mutta turvakenkien käyttö on vallannut alaa myös tavallisessa katukuvassa. Turvakengät ovat säästäneet monien varpaita vuosikymmeniä. Vuosikymmenien aikana ne ovat kehittyneet myös ilmavimmiksi, kevyemmiksi ja mukavammiksi. Suurimmalle osalle sellaisista henkilöistä, joilla turvakengät kulkeutuvat luonnollisella tavalla töistä vapaa-aikaan, turvakenkien käytössä onkin kyse juuri mukavuudesta. Toinen merkittävä syy on tietenkin turvallisuus. Turvakenkien standardivaatimus on, että kengän kärjen tulee kestää tasaista puristusta 15 000 Newtonia. Se on aika paljon, sillä esimerkiksi tuhannen kilon painoisen paletin tipahtamisesta varpaille voi todennäköisesti selvitä turvakenkien ansiosta pelkällä säikähdyksellä. Turvakengät ovat kehittyneet myös tyylillisesti sellaiseen suuntaan, että turvakenkiä on usein vaikeaa tai mahdotonta erottaa tavallisista lenkkareista tai mustista miesten kengistä.

Turvakenkien kehitys mukailee materiaalien kehittymistä

Turvakenkiä käytetään paljon muun muassa rakennusalalla, laivanvarustamoissa, satamissa, siivousalalla ja muissa sellaisissa työtehtävissä, joissa varpaat ovat vaarassa. Turvalliset työkengät ovatkin monella tällaisella alalla pukeutumisen perusta, sillä turvakengät eivät ainoastaan suojaa varpaita pusertumiselta. Niiden tarkoitus on myös suojata sähköiskuilta ja vaarallisilta kemikaaleilta. Siksi myös laadukkailla materiaaleilla on valtavasti merkitystä turvakenkien suunnittelussa ja valmistamisessa. Teräs on ollut perinteinen materiaali varvassuojissa, mutta myös alumiini ja komposiitti ovat varsinkin viime aikoina vallanneet alaa suojamateriaaleina. Nahka on ylivoimaisesti suosituin pintamateriaali, mutta synteettiset tekstiilit, mikrokuidut ja keinonahka ovat lisänneet viime aikoina myös suosiotaan. Kumi on ylivoimaisesti suosituin pohjamateriaali, joskus käytössä on myös polyuretaani. Turvakenkien yleisin jalan koko on tällä hetkellä 43.

Paitsi turvakenkien valmistamiseen käytetyissä materiaaleissa, myös kenkien ulkonäössä on tapahtunut paljon muutoksia. Nykyisin valmistetaan turvakenkiä, joita on vaikeaa erottaa tavallisista vapaa-ajan kengistä. Tämän ajatellaan johtuvan ensinnäkin siitä, että turvajalkineiden käyttö on levinnyt rakennusalalta myös esimerkiksi teollisuuteen, varastoihin, logistiikka-alalle ja kauppaan. Koska turvakenkien käyttö on siirtynyt myös aloille, joilla on myös enemmän naisia, on turvajalkineiden käytölle asetettu myös hieman erilaisia vaatimuksia. Naisten jalkojen rakenne on esimerkiksi erilainen kuin miehillä, joka täytyy huomioida muotoilussa. Kun kenkiä käytetään paljon myös vapaa-ajalla, sellaiset seikat kuin kevyet materiaalit ja miellyttävä ulkonäkö vaikuttavat tietenkin myös kenkien suunnitteluun.

Tyyliä ja turvallisuutta

Turvajalkineiden ensisijainen käyttötarkoitus on suojella jalkoja työtapaturmilta. Kuten aiemmin mainittua, kaikkien turvakenkien on täytettävä tietyt vaatimukset, joista yhtenä niistä jalkaterien ja varpaiden suojaaminen jopa 15 000 Newtonin suuruiselta puristukselta, joka tarkoittaa käytännössä keskiraskaan henkilöauton painoa. Niiden tulee suojata jalkaterien ja varpaiden lisäksi myös nilkkoja, erityisesti töissä, joissa käsitellään esimerkiksi raskaita rullakoita. Turvakenkien käytön leviäminen paitsi enemmän naisia sisältäville aloille, myös nuorten siirtyminen työelämään on tuonut uusia tuulahduksia työjalkineiden ja työvaatteiden suunnitteluun. Nuoret yhdistäisivät mielellään katumuotia myös työvaatteisiin käyttämällä esimeriksi työhaalareissa myös muita värejä kuin tummansininen. Muoti vaikuttaa siis nykyään myös turvajalkineiden suunnittelussa ja sillä on lisäksi erityisesti nuoremmille ikäpolville enemmän merkitystä. Tällöin on myös loogista, että pintamuodin virtaukset ja myös kestävämmät muodin trendit vaikuttavat mieltymyksiin myös työkengissä. Esimerkiksi lenkkareiden ja varmasti erityisesti vuosia pinnalla olleet Converse kengät ovat toimineet vaikutteina.

rider