Millaisia ovat yleisimmät rakennustyömaiden koneet?

Millaisia ovat yleisimmät rakennustyömaiden koneet?
Millaisia ovat yleisimmät rakennustyömaiden koneet?

Rakennustyömailla näkee yleensä monia erilaisia työkoneita. Jos koneita ei olisi käytössä, niin rakennusten pystyttäminen veisi useita vuosia ja vaatisi huomattavasti enemmän ihmisten työpanosta. Suuret koneet ovat siis valtavan suurena apuna rakennustyömailla ja niinpä rakennukset saadaan pystytettyä vain muutamien kuukausien aikana, kun esimerkiksi suuria palkkeja voidaan nostaa nosturilla korkealle tai maata voidaan tuoda rakennukselle kuorma-autolla ja kaivurilla. Millaisia erilaisia koneita rakennuksilla yleensä näkee? Ehkä olet kiinnostunut rakentamisesta tai olet jopa itse harkinnut rakentavasi talon? Jos oman talon rakennus kiinnostaa, niin silloin tarvitsee yleensä lainaa talon rakennusta varten. Silloin vierailu-osoitteessa voi olla tarpeen. Yksityisillä työmailla ei välttämättä tapaa niin monia erilaisia koneita, mutta suurten rakennusyritysten työmailla näkee jos jonkinlaista konetta. Jos kiinnostuit aiheesta, niin lue tästä artikkelista lisää.

Yleisimmät koneet rakennuksilla

Monien rakennusten yleisin kone on traktori. Sillä voidaan tehdä monia töitä rakennuksilla ja siksi se onkin hyvä yleiskäyttöinen työkone. Monissa traktoreissa on edessä kauha ja perässä kaivinkoneen kauha. Tällöin traktori on varsin monikäyttöinen, kun se voi kaivaa kuoppaa esimerkiksi perustuksille ja sama työkone voi siirtää irtomaata kuorma-auton kyytiin toisella kauhalla. Traktorilla voi myös liikkua melko hyvin sen suurten renkaiden ansioista.

Jos taas täytyy kaivaa isoa kuoppaa hieman hankalammassa ympäristössä, voi kaivinkone olla tarpeen. Siinä koneen saa tukevasti paikoilleen hieman vaikeammassa maastossa. Kaivinkoneessa on yleensä myös hieman suurempi kauha kuin traktorin perään asennetussa kauhassa, joten kuopan kaivaminen käy nopeammin.

Rakennuksilla tarvitaan myös erilaisia pieniä trukkeja. Niillä voidaan siirtää kätevästi tavaraa paikasta toiseen. Monesti kuormaa ja tavaraa tulee rakennuksille rekka-auton kyydissä ja olisi valtava työ nostella isot paketit pois kyydistä pelkästään ihmisten avulla. Trukeilla voidaan nostella suuriakin kuormamääriä helposti ja vaivattomasti. Kuorma-auto myös pääsee harvoin ajamaan työmaalla juuri siihen paikkaan, jossa kyseisiä tavaroita tarvitaan. Trukeilla voidaan siis myös kuljettaa tavaraa työmaan sisällä, jotta tavarat saadaan oikeaan paikkaan oikeaan aikaan.

Kun rakennetaan suurempaa rakennuskompleksia, vaikkapa kerrostaloa, niin silloin pitää saada nostettua rakennustarvikkeita korkeuksiin. Esimerkiksi isoja seinäpalkkeja ei voida kantaa ylös pelkällä ihmisvoimalla. Rakennustyömailla näkeekin usein suuria nostureita, jotka yleensä nousevat työmaalle ensimmäisenä. Niillä voidaan myös siirtää suuria tavaramääriä työmaan sisällä oikeaan paikkaan, ja sen lisäksi tietysti nostaa tavaraa ylös korkeuksiin. Esimerkiksi raskaat kattopalkit saadaan helposti useiden kymmenien metrien korkeuksiin nosturin avulla.

Rakennuksilla voi nähdä monia erilaisia isoja työkoneita, mutta nämä edellä mainitut yleensä näkee jokaisella rakennustyömaalla. Riippuen rakennuksen koosta voi esimerkiksi kaivinkoneita tai nostureita olla samalla työmaalla useitakin, mutta yleensä jokaisella työmaalla näkee ainakin muutaman.

rider