Rakennusajoneuvot

Rakennusajoneuvot
Rakennusajoneuvot

Jokainen poika, ja miksei tyttökin, on varmasti joskus ihaillut rakennustyömailla ajelevia koneita. Suuret ja kovaääniset ajoneuvot ovat kiehtoneet pienestä pitäen ja onpa moni varmasti unelmoinut, että miltä tuntuisi päästä kyseisen ajopelin ohjaimiin. Minkälaisia koneita ja ajoneuvoja rakennustyömaalla sitten yleensä pyörii? Rakennuksilla saattaa toimia yksittäisiä rakennusfirmoja tai alihankkijoita. Jos olet aikeissa perustaa oman rakennusliikkeen voi Freedomrahoitus tarjota ratkaisun sen rahoittamiseksi. Lue kuitenkin tästä artikkelista mitkä ovat työmaan tyypillisimpiä ajoneuvoja. Osaat ehkä seuraavalla kerralla itsekin nimetä muutamia.

Kaivinkone

Kaivinkoneen tapaa lähes jokaisella työmaalla. Ei varmasti ole sellaista projektia, jossa ei kaivinkonetta tarvittaisi. Rakennettiinpa sitten mitä hyvänsä, niin yleensä pitää ensin tehdä pohjatöitä. Siinä tarvitsee kaivaa maata pois, jolloin kaivinkonetta tarvitaan. Yleensä rakennuskohteeseen pitää myös vetää sähkölinjoja, vesijohtoja tai viemäreitä ja ne kaikki sijoitetaan maan alle. Näitä ei pystyttäisi tekemään jos kaivinkone ei olisi paikalla. Kaivinkone siis kaivaa suurella kauhalla maata pois rekan kyytiin ja siirtää esimerkiksi hiekkaa tai sepeliä tilalle. Käsipelillä tämä veisi tolkuttoman kauan aikaa.

Kaivinkoneita on muutamia erilaisia tyyppejä. Tyypillisimmät ovat renkaiden päällä oleva kaivinkone sekä telaketjujen päällä oleva. Renkailla varustettu kaivinkone pystyy ajamaan itse kohteeseen, kun taas telaketjuilla kulkeva kone pitää siirtää paikalle rekan kyydissä. Telaketjut antavat kuitenkin kaivinkoneelle vakautta, mikäli rakennuskohteen maasto on haastava.

Traktori

Traktori on rakennuksella hyvä yleiskone. Sillä voi tehdä monia erilaisia työtehtäviä. Sillä voi siirtää tavaraa paikasta toiseen, tai pukata lahonneen vanhan seinän kumoon. Joskus traktorin perässä on myös pieni kaivinkone, jota voidaan käyttää pieniin kaivuutöihin ilman että paikalle tarvitsee erikseen tilata kaivinkonetta. Monesti traktorin perään voidaan liittää muita työlaitteita.

Betoniauto

Olipa kyseessä sitten mikä tahansa rakennuskohde, niin yleensä tarvitaan betonia jossain vaiheessa. Kaikille rakennuksille tehdään yleensä kivijalka, joka valetaan betonista. Jos koko rakennuksen runko tehdään betonista, niin silloin ehdottomasti tarvitaan paikalle betoniauto. Uusien kerrostalojen alle rakennetaan nykyisin yleensä parkkitilat ja varastot, jolloin pohjatyöt vaativat paljon ja ne tehdään betonista.

Betoniauto on rekan näköinen kulkupeli, jossa on suuri kammio, jota voidaan pyörittää. Betonia tehdään sekoittamalla sementtiä ja vettä auton kammiossa, jonka jälkeen se laitetaan pyörimään. Mikäli betonin antaa olla paikoillaan, se kovettuu melko nopeasti. Siksi kammiota pitää pyörittää koko ajan silloin kun siellä on betonia sisällä. Tästä kammiosta sitä sitten lasketaan haluttuun kohteeseen erillisen putken avulla. Jos esimerkiksi tehdään talolle kivijalkaa, niin putki ohjataan muotin päälle ja muotti lasketaan täyteen betonia, jonka annetaan kovettua.

Nosturi

Rakennustyömaalla tarvitaan yleensä paljon tavaraa. Kaikkea ei voida toimittaa työmaalle kerralla, joten niitä tuodaan sinne pikku hiljaa esimerkiksi rekkojen kyydissä. Tällöin tarvitaan myös nosturi, jolla tavarat saadaan purettua pois rekan kyydistä. Nosturi voi olla kiinteä työmaalle rakennettu nosturi, tai sitten esimerkiksi traktorin perässä oleva pienempi nosturi, jota voidaan helposti liikutella ympäri työmaata ja tavarat saadaan purettua haluttuun paikkaan. Kaikki tietysti riippuu siitä, millainen tarve on. Jos tarvitsee purkaa vain pieniä tavaramääriä, niin traktorin perässä oleva nosturi riittää varmasti hyvin. Mikäli on tarkoitus purkaa valtavia kontteja, tai jopa siirrellä niitä, on hyvä rakentaa kiinteä nosturi työmaalle.

rider