
Rakennusajoneuvoilla tarkoitetaan raskaslaitteistoa, jotka on tehty erityisesti rakennustehtäviin, kuten maan muokkaamiseen. Näihin kuuluu useita erilaisia laitteita, joita käytetään erilaisiin tehtäviin. Osa laitteista voi myös käyttää hydraulisia käyttölaitteita, joiden avulla niiden liikkuminen on helpompaa.
Raskasajoneuvojen tyypit
- Telaketjulliset laitteet
Telaketjullisiin laitteisiin kuuluvat esimerkiksi traktorit ja puskutraktorit, jotka ovat sekä rakennustyömailla että maatiloilla yleinen näky. Puskutraktorien tehtäviin kuuluu maan siirtäminen ja niissä on pystysuora, levymäinen puskuterä. Panssaroituja puskutraktoreita on ollut myös armeijan käytössä ja näitä voidaan kutsua myös telaketjutraktoreiksi. Traktorit puolestaan on suunniteltu siirtämään raskaita esineitä ja vetämään erilaisia työkoneita, jonka takia niillä on useita eri käyttökohteita työmaalla. Suomessa on myös käytettävissä Snowcat-traktoreita, jotka on tehty liikkumaan erityisesti lumessa ja ne muistuttavat hyvin paljon telakuorma-autoja. Lumikissaksikin kutsuttu raskaslaite kestää jopa kovimmat pakkaset ja niitä on käytössä paljon esimerkiksi napa-alueilla. Juontokoura on myös yksi esimerkki näistä rakennusajoneuvoista ja sitä käytetään lähinnä metsätöissä. Ajoneuvon jykevä metallinen koukkupari on suunniteltu nostamaan puunippuja esimerkiksi kuljetusrekeen tai vaunuun.
- Tiehöylät
Tiekarhu nimellä kutsuttu tiehöylä, on tehty maanteiden hoitoon sekä rakennustöihin. Sen avulla tien rakennekerrosten pinta ja sorateiden pinta voidaan tasoittaa, tai muotoilla. Useimmissa tiehöylissä on 1-3 terää, jotka sijaitsevat sekä etupyörien edessä että takapyörien takana ja jopa etu- ja takapyörien välissä.
- Pienkuormain
Nämä laitteet on joko telaketjulla tai kumipyörillä varustettu työkone, joka on nimensä mukaisesti suhteellisen pienikokoinen. Niihin voidaan kiinnittää useita erilaisia vaihdettavia työkaluja ja laitteita, kuten puskulevyjä ja kauhoja.
- Kaivurit
Kaivinkoneet ja kaivurit ovat suuri apu maan muokkaamisessa ja niissä käytetään joko pyöriä tai kelaketjuja. Niitä on saatavilla useita eri kokoja, aina muutamasta sadasta kilosta, satoihin tuhansiin kiloihin. Myös traktoreita on voitu käyttää samaan tehtävään, mikäli niihin on kiinnitetty kaivuvarsi. Kaivureissa on myös useita eri ominaisuuksia, joiden avulla niitä voidaan käyttää useissa eri maastoissa, sekä maalla, että vesistön pohjan kaivannassa.
- Kauhakuormaimet
Kauhakuormain on mainio rakennusajoneuvo, kun täytyy käsitellä irrallista ainetta. Niitä löytyy runsaasti erilaisia, jolloin esimerkiksi kokoa, tehoa ja tyyppiä voidaan vaihdella, tarvittavuuden mukaan. Ne ovat hyvin yleisiä välineitä, kun lastataan tavaraa laivoihin, tai juniin.
- Metsätalouden laitteet
Myös metsätaloudessa käytetään paljon raskaslaitteita ja näihin kuuluu aikaisemmin mainittujen juontokourien ja kuormatraktoreiden lisäksi myös esimerkiksi hakkuukone. Tämä harvesteriksi kutsuttu metsätraktori on suuri apu työssä, sillä se voi yksinään hoitaa lähes koko hakkuun, aina kaadosta pinoamiseen asti.
- Pyöräkuormaajat
Pyöräkuormaajia käytetään siirtämään maata, tai muuta irtonaista ainetta. Se on nelipyöräinen kone, jossa on runko-ohjaus, eli renkaiden kääntäminen ei onnistu, vaan runko itsessään kääntyy akaselin kohdalta. Näitä ei ole tehty kaivamiseen, vaan tavaran siirtämiseen ja lastaamiseen.
- Nostolaitteet
Nostolaitteisiin kuuluu esimerkiksi nosturit ja trukit. Niiden tehtävänä on esineiden nostaminen ja siirtäminen lyhyen matkaa. Nosturin avulla voidaan myös nostaa henkilöitä, jolloin sitä sanotaan henkilönostimeksi. Lukki puolestaan on tehty siirtämään raskaita ja pitkiä kappaleita ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi veneiden, merikonttien ja junavaunujen nostamiseen tai siirtämiseen. Myös kurottajat voidaan laskea tähän ryhmään, vaikka sen tehtävät ovatkin hyvin samankaltaiset, kuin trukkien ja etukuormainten.